fredag 10. februar 2017

Skrivemåte og språklige virkemidler

Det er veldig mange gode skildringer i denne boka. Dette hjelper leseren med å få en mer levende opplevelse og er nødvendig for å kunne bli dratt inn i boka. Et eksempel på en veldig god skildring i boka er når Lou får bursdagsgave fra Will. «På gavepapiret var det kinesiske kimonoer i klare farger. Jeg dro ut innholdet av pakken, og i hendene hold jeg to par svart- og gulstripete strømpebukser. I voksen størrelse, opake, og i så myk ull at de nesten gled gjennom fingrene mine.» (s.248.) Dette skildrer og understreker først og fremst hvordan strømpebuksene er, men også for å understreke det. Et annet eksempel er når Lou sitter på en kafè i Paris «Luften var stille og klam, og lukten av kaffe og patisserie blandet seg med stram sigarett lukt fra nabobordet.» Dette er miljøskildringer, og er til for at vi kan tenke oss til hvordan det i dette tilfelle lukter der hun sitter.

Språklige bilder som sammenligninger, metaforer eller symboler er det ikke så veldig mye av i boka men et på en sammenligning er for eksempel «Det er som et mirakel å se den ukuelige optimismen når alt begynner å spire igjen etter en fargeløs vinter, og en glede å se forskjellene fra år til år, når naturen velger å vise frem forskjellige deler av hagen på sitt mest praktfulle.» Denne sammenligningen forteller om at Mrs Traynor skriver et brev der hun forteller om denne hagen hun i noen perioder får se fin, men ellers er det som en fargeløs vinter. Dette skal henvises til periodene til Will. Noen ganger har han gode perioder som hun sammenligner med at hagen er på sitt mest praktfulle. Ellers er de svarte og gule strømpebuksene et symbol på glede og at glede kan komme tilbake. De kan ha flere betydninger, men i hovedsak glede. Lou forteller at når hun var yngre eide hun et par med svart- og gulstripete strømpebukser som hun elsket. Når hun ble eldre vokste hun ifra disse og de måtte etter hvert kastes. Hun får et par helt nye i voksenstørrelse av Will senere i boken. Gleden kan ikke beskrives over hvor glad hun ble for den gaven. En annen ting disse strømpebuksene kan henvises til er livet til Will. Han var glad før ulykken, ble ulykkelig, og så glad igjen når han hadde alt han trengte.


Det er et formelt språk gjennom hele boken med en god blanding av tankereferat og dialoger. Det skildres fra Lou’s perspektiv og derfor får vi et innblikk i tankene hennes. Språket inneholder lite slang, og det gjør også at de fremstår som finere i både språk og holdning.

Relatert bilde
https://no.pinterest.com/pin/527484175089646331/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar