fredag 10. februar 2017

Handling og kronologi

Et helt halvt år handler om to personer Louisa Clark (Lou) og William Traynor (Will). For noen år tilbake kom Will i en ulykke der han endte opp med å bli lam for livstid. Foreldrene hans søker en ny pleier og assistent for han, mest for å muntre han opp men også fordi de trenger hjelp med å få Will til å ombestemme seg om en ting. Han har sagt til foreldrene sine at innen seks måneder skal han utføre aktiv dødshjelp i Sveits. Louisa får jobben umiddelbart, men i starten er hun ikke veldig overbevist om at Will egentlig vil ha henne der. Etter hvert som tider går får de bedre og bedre forhold til hverandre og god kontakt, men det følger også med at Lou får vite om Wills tanker og valg når det kommer til å utføre aktiv dødshjelp. Hun vurderer i starten å slutte i jobben sin men finner et alternativ: overbevis Will. Louisa gjør i all sin makt til å forhindre at dette skal skje, så hun utnytter tiden med å gjøre hyggelig ting som travløp, middager eller turer ute i naturen der rullestolen til Will ‘’kan’’ kjøre. Will får en dag en bryllupsinvitasjon fra sin bestevenn og ekskjæreste. Han tar med seg Louisa og drar. De seks månedene går, og med det følger forelskelse mellom disse to. Men hva skal Louisa gjøre når hun finner ut at Will fortsatt står på sitt?

Handlingen blir fremstilt kronologisk hele veien, og skildrer det som skjer mellom disse to menneskene Will og Lou gjennom hele boka.

Det er veldig mye som skaper spenning i denne boka. Det er en normal og rolig handling gjennom hele boka, med veldig mange spenningstopper. Alt fra ting som skjer og blir fortalt til tanker som skildres. Noe jeg vil si er den største handlingen/konflikten i boka når NB! Avsløring! Will forteller Lou at han vil utføre aktiv dødshjelp. Lou har i all tid prøvd å overbevise Will men det ser ikke ut som det hjelper. Will lovet familien sin at han skulle gi dem seks måneder, seks måneder som ikke skulle brukes for å ombestemme seg eller møte en person sånn som Lou. Han forutså aldri at han skulle bli forelsket, eller ha de beste seks månedene av livet hans. Men sånn ble det. Lou klarte aldri å overbevise Will fordi han mente Lou måtte leve livet og oppleve livet som et friskt menneske der hun utnytter hvert minutt.



Boka slutter med at Louisa finner et brev skrevet av Will noen uker etter han har utført den aktive dødshjelpen der det står instrukser om hva hun skal gjøre som en selvstendig kvinne, noe jeg vil si virkelig setter et siste og ordentlig høydepunkt på boka. Hun befinner seg nå i Paris og sitter på noe som var favorittcafèen til Will. Han har skrevet i brevet at når hun kommer tilbake til England skal hun få tilgang på kontoen til Will så hun er sikret fremtiden sin. Noe av det andre og siste som står i brevet er at han ber henne om å leve «Ikke tenk på meg for ofte. Jeg vil ikke at du skal være sentimental og sippete. Bare lev godt. Bare lev. Kjærlig hilsen Will.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar